İçeriğe geç

Platoncu Görüş Nedir

Platon hangi görüşü savunuyor?

Platon, ideal bir devlet yapısına ve adalet anlayışına odaklandı. Devlet adlı eserinde, devletin en iyi biçimi olduğuna inandığı “fikir devleti”ni ve adaletin önemini ele aldı. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun işler yapmasıyla sağlanacağını savundu.

Platonun felsefi görüşü nedir?

Platon, hayatta ne yapılırsa yapılsın, erdem yoksa elde edilen ve yapılan her şeyin sonunda utanç ve kötülük olacağını savundu. Platon, felsefenin tek amacının, insanı bu saflık seviyesine ulaşmasına yardımcı olarak ruhsal olarak arındırmak olduğunu savundu.

Platoncu yaklaşım nedir?

Matematiksel Platonculuk, matematiksel nesnelerin zamandan, mekandan ve onlar hakkında düşünen insan zihninden bağımsız olarak var olduğunu iddia eden felsefi görüştür. Kümeler, sayılar ve matematiksel operatörler vb. gibi matematiksel nesneler, kendi başlarına nesneler olarak var olurlar.

Platon inancı nedir?

Platon, Yunan şehir devleti dininin antropomorfik tanrılarını eleştirdi ve geleneksel tanrılara kıyasla daha rasyonel bir Tanrı fikrini geliştirdi. Mükemmel bir Tanrı fikriyle Platon, teoloji ve felsefe arasındaki bağlantıyı güçlendirdi.

Platon’un siyaset görüşü nedir?

Platon devleti, yani toplumu doğal işbölümü üzerine kurmuştur. Devleti canlı bir organizma olarak görmektedir. Ona göre devletin her bir organı ancak genel yapı içinde varlığını sürdürebilir. Bu nedenle birey toplumun dışında var olamaz; toplum da bireylerle birlikte var olacaktır.

Platon ne demiş?

Görünen değişir, görünmeyen değişmez. Gözlemle, dinle, sessiz ol, daha az yargıla, daha çok sor. İyi adetler ne kadar çok uygulanırsa o kadar güçlenir. Eğer ihmal edilirse, kaybolur. Gençler ve çocuklar bunu bilemez. Bu yüzden kabul ettikleri ve yaptıkları şey budur.

Platonun kuramı nedir?

Öğretmeni Sokrates’in ruh teorisinde söylediklerine dayanarak Platon, ruhu (ψυχή) kişinin özü, kişinin nasıl davranacağına karar veren güç olarak kabul etti. Ayrıca bu bağlamda, bu özün varlığımızın maddi olmayan, ebedi bir sakini olduğunu düşünür.

Platon’a göre insan nedir?

Platon’un düşüncesine göre insan, yalnızca gerçeğin ne olduğunu bilebilen ve diğer şeylere karşı kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan yalnızca bilgi sahibi bir varlık değil, aynı zamanda ahlaki, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri de olan bir varlıktır.

Platon hangi akıma aittir?

Platon, idealar teorisiyle rasyonalizmi ana teori olarak şekillendiren kişi olarak kabul edilir. Platon aynı zamanda rasyonalizmin metodolojik ilkesi olan tümdengelim yönteminin önde gelen temsilcilerinden biridir. Aristoteles’in rasyonalizmin kurucularından biri olduğunu da belirtmek gerekir.

Platonculuk neyi savunur?

Platonculuk veya genel olarak Platonculuk, Platon tarafından kurulan ve daha sonra takipçileri tarafından geliştirilen felsefi doktrindir. Bu fikir, duyular dünyası (idealar dünyası) ile gerçek dünya arasındaki karşıtlığa dayanmaktadır.

Platonik düşünce nedir?

Platonik aşk, maddeyle hiçbir ilgisi olmayan, maddi tatmin aramayan ve hayal gücünde yaşanan aşk anlamına gelir. Başka bir deyişle: cinsellikten uzak derin aşk.

Platon hangi yönetim şeklini savunur?

Başka bir deyişle Platon Devlet Üzerine Diyalog’ta aristokratik monarşi anlayışını savunur.

Platonun görüşü nedir?

Platon, başlangıçtan itibaren ruhta zıt etkilerin bulunduğunu, ancak zıt etkilerin kaynağının aynı olamayacağını, dolayısıyla ruhta zıt etkileri üreten farklı kaynakların bulunması gerektiğini ileri sürer.

Platon neyin savunucusu?

Platon, deneysel veri içermeyen ve yalnızca rasyonel kavramlara ve bunlar arasındaki tümdengelimli akıl yürütmeye dayanan bilim disiplinlerini kabul etti. Bu bilimler aritmetik, geometri, astronomi, armoni ve hepsinden önemlisi diyalektiktir.

Sokrates neyi savunur?

Sokrates entelektüel alçakgönüllülüğünü savunur. “Kendini bil!” Ona göre sloganı şudur: “Ne kadar az şey bildiğinin farkında ol!” “Erdem ruhun güzelliğidir. Felsefe bilmediğini bilmek demektir,” der.

Platon hangi yönetim şeklini savunur?

Başka bir deyişle Platon Devlet Üzerine Diyalog’ta aristokratik monarşi anlayışını savunur.

Platon hangi akıma aittir?

Platon, idealar teorisiyle rasyonalizmi ana teori olarak şekillendiren kişi olarak kabul edilir. Platon aynı zamanda rasyonalizmin metodolojik ilkesi olan tümdengelim yönteminin önde gelen temsilcilerinden biridir. Aristoteles’in rasyonalizmin kurucularından biri olduğunu da belirtmek gerekir.

Platonun idea anlayışı nedir?

Ona göre gerçek bilimin konusu iyi fikridir; bilinen her şey bilinme yeteneğini iyiden aldığı gibi, içsel ve dışsal varoluşlarını da ona borçludur, ancak iyi yine de varoluştan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçeklik ve zihne bilgi gücü veren iyi fikri, yoldaşı olarak güneşi yaratmıştır.

Platon’un düşünceleri nelerdir?

Platon’un Düşünceleri Platon’un fikirleri beş ana teoriye ayrılabilir. Bunlar bilgi, fikirler, evrenin doğuşu, ruhun ölümsüzlüğü ve devlettir. Platon’a ve hocası Sokrates’e göre felsefenin temel amacı hayatı yetkin bir şekilde yaşamak ve mutlu olmaktır. Yetkin bir hayat yaşamak için ahlaklı olmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir